Yeni bir işe girdiniz ve o işte başarılı olmak istiyorsunuz. İşe girmekten çok daha zor olan bölüm asıl şimdi başlıyor. İşe girilen ilk günler, sıkı çalışma zamanı. Çünkü ilk 90 gün her şeyin belirleyicisi olabiliyor. İlk 90 gün sayesinde yüksek mevkilere direkt ve kızlı bir yolculuğa başlanabileceği gibi, işiniz, ufak bir ofiste sıkıcı bir masa başı işine de dönüşebiliyor.

Yeni girilen bir işte ilk zamanlar çalışma saatleri yoğun olabileceğinden, fiziksel olarak işe hazırlanmak da önem taşıyor. “Yeni Bir Hayat Yönetimi için 90 Gün” adlı kitabın yazarı ve yaşam koçluğu şirketi InterCoach’un Başkanı Laura Berman Fortgang, “Bu uzun bir yarışa hazırlanmaya, bir maratonda başlangıcında tabana kuvvet koşmaya benzer” diyor ve ekliyor, “Eğer hayatınızı daha kolaylaştırmak için yapabileceğiniz yeni düzenlemeler varsa bunların üzerine gidin” diyor.

İşte 90 günü başarıyla bitirmenin sekiz yolu:

1.    Ev ödevlerinizi yapın; İşteki ilk gününüzden önce, ulaşmak istediğiniz hedefler doğrultusunda çalışın. Şirketi ve sektörü tanımak için interneti kullanabilirsiniz. Anahtar kişileri, yönetici isimlerini, firmadaki geçmişlerini öğrenin. Tüm bu bilgiler işverene nasıl yardımcı olacağınız hakkında sizi fikir sahibi eder.

2.    Geniş bir iletişim ağı kurun; sadece iş hakkında size yardımcı olabilecek insanlarla iletişim kurmanın dışında, diğer şirketlerdeki insanlar da ileriki projeler için bağlantı kurun.

3.    Çok yönlü çalışmalara hazırlıklı olun; uzun günlere kendinizi hazırlayın. Kendi görevlerinizi yerine getirirken çoklu projelerde de görev alabilirsiniz.

4.    İyi bir etki bırakın; konuşma ve iletişim yeteneklerinizle, beden diliniz üzerinde çalışın. El sıkarken veya gülüşünüzle rahat değilseniz pratik yapın. Düzgün göründüğünüzden emin olun, ilk görüşte ne giydiğiniz önemlidir.

5.    Hedeflerinizi belirleyin; neden bu yeni işte olduğunuzu, ne başarmak istediğinizi ve bu mesajı nasıl vereceğinizi bilmek iyi bir başlangıç için ilk nedenler arasında yer alır. Hangi özelliğinizin hangi artı noktaları beraberinde getirdiğini ve bunlara neden ihtiyaç olduğunu ifade edebilmelisiniz.

6.    Masanızda öylece oturmayın; çok büyük bir işe imza atsanız bile tamamen bilgisayarın önünde ekrana bakarak oturmak şirket içindeki önemli kişilerin sizi fark etmesini önler. Hem resmi toplantılarda hem de ayaküstü konuşmalarda, şirketteki insanlarla ilişkile kurmak ve sağlam etkiler bırakmak önemlidir.

7.    Dedikodu yapmayın; yeni insanlarla tanışmak ve çevreyi tanımak isterken, dedikodu yapmamaya dikkat edin. Bu yanlış anlaşılmalara neden olabilir. Ayrıca bu profesyonel olmayan bir davranıştır. Bunun yerine, diğerleri hakkında notlar tutabilir, etkilendiğiniz noktaları yazabilirsiniz. Ve tabii ki en önemlisi onları kendinize saklamalısınız.

8.    Daha önceki işvereninizi eleştirmeyin; çoğu çalışanın yaptığı yanlışlardan biri de, bir önceki işvereni ya da şirketi eleştirmektir. Eleştiride bulunan kişi genellikle, “Şimdi yeni insanlarla beraberim ve onları etkilemem lazım. Eski işimden bahsederek, yeni kişilere bağlılığımı göstermeliyim.” Şeklinde düşünürken, eleştiri dinleyenleri ise, “Bizim hakkımızda acaba neler söyleyecek?” sorusuyla karşı karşıya bırakır. Dedikodudan uzak durun.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Yorum Yaz

Etkinlik Takvimi

Gelecek Etkinlikler

    • Şu anda hiç bir etkinlik yok.
  • Sen de fikrini paylaş
  • Forum

    ?>
    • Arşivler

    • İstatistik

      • Üye Sayısı: 420
      • Yazı Sayısı: 141
      • Yorum Sayısı: 68
    • Bizden Görüntüler

      100_1101 100_1736.jpg      img_1086.jpg n516844430_350675_2012.jpg n531612481_421137_1636.jpg n669479024_501162_9634.jpg SANYO DIGITAL CAMERA