kariyer1Az stres, bol kazanç

07.01.2010

ABD’deki iş bulma portallarından Careercast.com’un 2009 yılından yola çıkarak yaptığı araştırmasına göre herkesin hayalini süslemese de “az stres-iyi kazanç” getirmesi nedeniyle 2010’un yapılabilecek en iyi mesleği “sigorta uzmanlığı.”

Geçen yıl tüm dünyada kendini hissettiren ekonomik krizle birlikte işten çıkarma, iflas ve daralma paketleri gibi terimler daha fazla kullanılmaya başlandı. Böyle bir ortamda yeni bir iş bulmak ise neredeyse kabus haline dönüştü. Nitekim, geçen yıl birçok kişinin en büyük korkusu, yeni bir iş bulmak zorunda kalmak oldu. ABD’deki iş bulma portallarından Careercast.com da 200 iş kolu üzerinde yaptığı araştırmayla iş bulma hayallerini bu yıla saklayanlar için, “2010’un en iyi ve en kötü” mesleklerini belirledi.

Ancak bu listede, genellikle “en iyiler” listesinde görmeye alışık olunan “hayalleri süsleyici” meslekler yer almıyor. İnternet sitesi de araştırmasıyla ilgili açıklamasında, birçok kişi için ulaşılması zor “yıldız yaratan ve milyonlar kazandıran” meslekleri sıralamak yerine, hem geniş kesime hitap eden hem de sağlığı riske atmayan, düşük stresli, hoş çalışma ortamlı, düzenli gelir sağlayıcı ve güçlü büyüme potansiyeli olan mesleklere yer verdiklerini belirtiyor.

Sitenin, “ekmeğin aslanın midesinde” olduğu gerçeğinden hareketle stres, çalışma ortamı, fiziksel güç, gelir ve istihdam durumuna göre belirlediği bu yılın seçilebilecek en iyi mesleği “sigorta uzmanlığı.” Bu iş kolu, düşük fiziksel güç istemesi, az gerilimli bir meslek olması, güzel çalışma ortamı sunması ve iş kolları arasında güçlü performans göstermesi nedeniyle birinci sırayı alıyor. Sigorta uzmanlarının ABD’de yıllık ortalama gelirinin 85 bin dolar olduğu ifade ediliyor.

“Yazılım mühendisliği” ise 200 meslek arasında en iyi istihdam oranına sahip olduğu için 2010’da yapılabilecek en iyi ikinci meslek. Yine stres, çalışma ortamı ve fiziksel güç kullanımında çalışanın hayatını zorlamayacak bir meslek olan yazılım mühendisliği, aynı zamanda son yılların dikkat çeken işleri arasında yer alıyor. Bu meslekte de ABD’de yıllık ortalama gelir 85 bin dolar civarında.

Bilgisayar çağında bulunulması nedeniyle yıllık ortalama kazancı 76 bin dolar olan “Bilgisayar Sistem Analistliği” de işten keyif alma yönünden 2010’da seçilebilecek meslekler arasında üçüncü sırayı alıyor.

Bunun yanında, küresel ısınmadan dolayı tehlikelerle karşı karşıya kalan doğayla iç içe olmayı sağlayan mesleklerden biyologluk listede 4. sırada bulunuyor.

Ayrıca, siteye göre bu yıl tarihçilerin yılı olabilir. Bu meslek, rakamlarla iç içe olmayı sevmeyenler ve dünyanın geçmişini merak edenler için 2010 yılının önerilen meslekleri arasında.

Listede, 2010 yılının diğer en güzel meslekleri ise matematikçilik, avukat asistanlığı, istatistikçilik, muhasebecilik, dişçilerde hijyen uzmanlığı.

-“EN KÖTÜ” İŞLER EN ÇOK YORAN İŞLER-

Site, yorucu çalışma saatleri, sağlığı olumsuz etkilemesi ve iş ortamlarının kötü koşulları gibi nedenlere dayanarak 2010 yılının “en kötü” mesleklerini de belirledi. Listenin başında ise özellikle kol gücüne dayanan ve yıllık geliri düşük olan işler var.

Çok erken kalkılması, genellikle 12 saat çalışılması, tehlikeli olması, özel hayata yer bırakmaması ve yıllık gelirinin 31 bin dolar düzeyinde kalması nedeniyle gemi işçiliği birinci sırayı alıyor. İkinci sırada odunculuk, üçüncü sırada demir işçiliği var. Mandırada çalışmak, kaynakçılık yapmak ve çöpçülük de yılın yapılması güç ve insan sağlığı açısından “kötü” işlerinden.

Listede, bu kategorideki diğer meslekler ise taksicilik, inşaat işçiliği, tesisatçılık, postacılık olarak sıralanıyor

Yorum Yaz

Etkinlik Takvimi

Gelecek Etkinlikler

    • Şu anda hiç bir etkinlik yok.
  • Sen de fikrini paylaş
  • Forum

    ?>
    • Arşivler

    • İstatistik

      • Üye Sayısı: 420
      • Yazı Sayısı: 141
      • Yorum Sayısı: 68
    • Bizden Görüntüler

      100_1054 100_1082 100_1130 100_1327 104.jpg dsc01203.jpg dsc01307.jpg   n531612481_421137_1636.jpg n531612481_508592_5359.jpg p4040003